V roku 2020, ktorý sa dá považovať za jeden z najhorších pre reštauračný biznis, zaniklo spolu 135 prevádzok. "Najviac
z nich ukončilo svoju činnosť v posledných mesiacoch roka, len za
posledný kvartál 2020 to bola tretina z celoročného objemu,"
upozornila analytička Bisnode A Dun & Bradstreet Company Petra
Štěpánová. Dôvody sa podľa nej dajú pripísať koronakríze a vládnym
opatreniam, ktoré na jeseň nariadili opätovné uzatvorenie prevádzok.
Popri desiatkach ukončených gastrobiznisov vznikli stovky nových. Na
slovenskom trhu pribudlo až 744 nových eseročiek poskytujúcich
reštauračné služby. Nové podniky vznikali postupne počas celého minulého
roka, desiatky každý mesiac. Najviac ich bolo založených ešte pred
definitívnym vypuknutím krízy, a to v januári, v júni a v júli, keď
v každom z týchto mesiacov vzniklo približne 80 spoločností.
Aj za týmto scenárom vidí Štěpánová vplyv pandémie. Množstvo
podnikateľov podľa nej rozbehlo online donášku jedla, keďže
pravdepodobne zistili, že na prípravu jedál im postačujú menšie
priestory, pričom nemusia mať k dispozícii reštauračné priestory
prispôsobené na usadenie hostí.
Podobne sa začal aj rok 2021. V tomto týždni pôsobilo na Slovensku v
gastrosektore dovedna 8990 spoločností. Z dát poradenskej spoločnosti
vyplýva, že v tomto roku stihlo ukončiť podnikanie desať reštaurácií, no
zároveň vzniklo 25 nových.
Podobná situácia je aj v Českej republike, kde v roku 2020 zaniklo 636
gastroprevádzok, no pribudlo 1224 nových. V tomto roku ukončilo činnosť
43 reštaurácií a 62 ju rozbehlo. U našich západných susedov tak pôsobí
dovedna 22.355 reštaurácií, ktoré podnikajú ako spoločnosti s ručením
obmedzeným.